WINNERS

WINNER TEAM – Jury Prize

The team is composed by the first year students of the master in Landscape Architecture from the University of Porto.  The proposal was developed in the «Cultural Landscapes» and «Landscape Impact and Restoration» Studios.

Our proposal uses the outer space as an instrument of integration among the different institutions inside the Lisbon Campus, and between the campus and the surrounding urban fabric. It removes all the artifacts of territory appropriation to achieve space coherence, connectivity, and inclusion.

The new Campus affords opportunities for soft mobility, active and passive recreation, and social interaction for different users of all ages. The ceremonial Alameda and the new multi-functional Lisbon Campus Park are connected to several smaller and intimate public open spaces and to several gates that open the Campus to the surrounding urban fabric.

The Campus was designed as car free area, accessible only to pedestrians, bikes, buses and service and emergency vehicles.

TIN 843 | Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

 

WINNER TEAM – Public Prize

The team is made up of a collaboration between two UK Landscape practices, Urban Wilderness, based in Leeds, West Yorkshire and Munro+Whitten, based in Leicester, Leicestershire.

Between the two practices Don, Zsofia, Kate, Nathan, Andrew and Jack worked to take a broad view of the design challenges facing the campus, and sought to formulate an exciting and credible concept aimed at diversifying the experience of staff and students whilst also integrating the University into the wider community.

By combining young designers and experienced practitioners our approach asked the conceptual questions; experientially what would set the campus apart? How can we deliver and pay for the solutions presented and how do we manage new landscapes ensuring their success?

Core to our design philosophy was to place an equal weight to space provision for students and residents alike. Our concept promotes interconnected spaces that link the campus east and west to its neighbours. The landscape features a car free central area with new shade giving planting, open plazas, new garden streets, lawns for events, new commercial developments such as hotels, offices and multi storey car parking to help secure finance, and at its heart colour, water, planting, playfulness and life.

Team’s code 765 S1G | Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

 
OTHER FINALIST TEAMS

1.

The team consist of four Asian landscape architecture students – Ho Shun Yuen, Namlia Mahabba, Zongyuan Li, Peeranuth Aronnunqsikun – from the University of Sheffield, each member with unique cultural and academic background in architecture and landscape architecture, contributes their ideas, knowledge, and skills throughout the competition process to form this exciting collective work.

UNI stands for a UNIVERSITY campus that is UNIQUE and UNIVERSAL. The proposal provides a culturally, environmentally significant landscape that serves all users.  The master plan layout acknowledges the architectural formality of the context while creating new geometrical forms with mix of naturalistic shapes and vegetation. The proposal promotes walkability by having effective shortcut between destinations, minimized vehicular traffic, wide and shaded pedestrian/cycling path and facilities.

The proposal provides maximum physical interaction opportunities for all users and activities in all time by making flexible space with different scale of spaces, seating, and trees. Major shared social spaces are designed at junctions to satisfy student and community social activities and encourage neighborhood participation

Team’s code SHE 016 | Panel 1 | Panel 2 | Panel 3


2.

We are a team based in the University of Porto. Ana Medeiros (born in Azores) and Gustavo Silva (born in Gaia) graduated from FCUP with a master degree in Landscape Architecture (2014 and 2015) and Rita Rodrigues (born in Setúbal) is finishing her master degree in Architecture at FAUP.

Currently, Ana works as a Landscape Architect at Horto da Circunvalação, Porto. Gustavo has been doing small scale projects for private owners. Rita takes an interest in photography.

Our project’s main ideas consist in suppressing surface traffic and car parking on the Campus’ Alameda and the National Library’s adjacent spaces. Two underground car parks were designed and car circulation was reconfigured and a single main road was created to connect Campo Grande and Sta. Maria Hospital, thus building new opportunities that improve these main green outdoor spaces.

In addition, new buildings were developed to meet the Campus’ needs and the design of biomorphic lines softens the formal urban grid, yet preserves the formal structure axis and symmetry.

Team’s code MGR 835 | Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

 

3.

Proponents: Leao Pang, Andrey Chan, Herman Ho from the University of Edinburgh

(more information about this proposal soon.

Team’s code EDI 034 | Panel 1 | Panel 2 | Panel 3

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s